Građani na referendumu umesto zlata izabrali zdravlje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Građani Đevđelije izjasnili su se na referendumu velikom većinom glasova protiv otvaranja rudnika zlata na teritoriji tog gradića na jugoistoku Makedonije.

Prema prvim informacijama Opštinske izborne komisije i građanskog udruženja “Spas za nas”, protiv otvaranja rudnika zlata na planini Kožuv glasalo je 13.097 građana ili 99,1 odsto od ukupnog broja izašlih na referendum, dok su “za” zaokružila samo 154 građanina.

Brojni meštani Đevđelije, prema lokalnim medijima, proslavili su rezultate referenduma, a njegovi inicijatori iz udruženja “Spas za nas” koje se protivi otvaranju rudnika, izrazili su zadovoljstvo ocenjujući da su građani odabrali život i čistu životnu sredinu.

“Grad se ujedinio protiv zla”, “Produžićemo i dalje ako bude potrebno”, deo je komentara objavljenih na društvenim mrežama nakon izjašnjavanja protiv otvaranja rudnika koji za odvajanje zlata koristi cijanid.

Na referendum je izašlo više od 70 odsto upisanih birača na teritoriji Đevđelije, što znači da je referendum uspeo i da su rezultati obavezujući. Prema Zakonu o mineralnim sirovimama za otvaranje rudnika neophodna je saglasnost lokalnih vlasti.

Dve kompanije registrovane u Kanadi su od makedonske vlade dobile koncesije za geološko ispitivanje zemlje na lokacijama Konjska reka i Konjsko kod Đevđelije. Za tri godine, koliko obavljaju istraživanja, pokazalo se da je zemljište bogato zlatom i da ga ima mnogo više nego u rudniku “Ilovica” na području susedne Strumice.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay