GRADITELJ beogradskog metroa KUPUJE konkurenta za 7 mlrd. USD

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Francuski proizvođač brzih vozova Alstom planira da kupiti Bombardierovu diviziju za proizvodnju vozova za sedam milijardi dolara.

Toliko bi, kako pišu strani mediji, trebalo da izdvoji za proizvodnju vozova kanadske kompanije za koju je Alstom zainteresovan i postane ozbiljna konkurencija kineskom CRRC, najvećem svetskom proizvođaču vozova.

Ako preuzimanje bude dogovoreno, francuski gigant će čak 70 posto iznosa akvizicije platiti u gotovini, a 30 posto u deonicama.

Potencijalni dogovor je nova slamka spasa za koju Bombardier pokušava da se uhvati i dramatično smanji svoje poslovanje.

Kanadska kompanija se našla u problemima s proizvodnjom, zbog čega kontinuirano otkazuje narudžbe i gomila dugove. Prošle godine su deonice Bombardiera potonule 34 posto, da bi u ovoj pale dodatnih 13 posto.

S druge pak strane, Alstom je u 2019. zabeležio rast vrednosti svojih deonica od 30 posto, a u proteklih mesec i po porasle su još 15 posto.

Očekuje se da će ova akvizicija takođe dići konkurente na noge i da će se pobuniti s obzirom na to da obe kompanije proizvode sisteme za signalizaciju.

Inače, francuski Alstom se pominje kao najozbiljniji kandidat za gradnju metroa u Beogradu, a kompanija je nedavno i predstavila projekat koji predviđa izgradnju dve linije metroa, ukupne vrednosti oko četiri milijarde evra.

Izvor: Novac.hr, BIZLife

Foto: Pixabay