Građani u bankama imaju 400 miliona „švajcaraca“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na deviznim štednim računima građana Srbije trenutno se nalazi 400 miliona švajcarskih franaka, što je, preračunato u evropsku valutu, 333 miliona evra.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je štednja u francima za prva četiri meseca ove godine porasla za osam miliona franaka.

Iako su pojedine štediše zbunjene jer proteklih dana nisu mogle da pronađu banku koja bi primila na štednju devize u francima, u NBS kažu da nema nikakvih ograničenja za otvaranje računa i štednju u švajcarskim francima, ali da banke same mogu da odluče da li će da primaju depozite u nekim stranim valutama.

Tako se Novostima obratio jedan devizni penzioner iz Beograda, navodeći da mu dve banke nisu dozvolile da stavi na štednju 5.000 franaka od devizne penzije, dodajući da je objašnjenje u jednoj banci bilo da je to po nalogu Narodne banke.

Prema propisima koji uređuju devizno poslovanje, nema ograničenja za otvaranje deviznih računa u švajcarskim francima, kao ni za štednju u toj valuti, i oročenu, i po viđenju. Dodatno, prema propisima koji regulišu poslovanje banaka, banka može, saglasno svojoj poslovnoj politici, da odlučuje o tome da li će primati depozite u pojedinim valutama.

Činjenica da štednja položena kod domaćih banaka u švajcarskim francima raste iz godine u godinu, pa je u 2017. ona povećana za 32,1 milion franaka, što je rast od 8,9 odsto, dok je u prva četiri meseca 2018. povećana za 8,4 miliona franaka, odnosno za 2,2 odsto, potvrđuje da su banke voljne da nude mogućnost štednje u švajcarskim francima, ističu u NBS.

Imajući u vidu da je ukupna devizna štednja u francima kod banaka na kraju aprila 2018. iznosila 400,1 milion „švajcaraca“ i bila veća za 246,2 miliona franaka, odnosno 160 odsto u odnosu na kraj aprila 2008, može se konstatovati da postoji spremnost banaka da stanovništvu i dalje nude proizvod štednje u švajcarskim francima.

Vrednosti libora za švajcarske franke i dalje su negativne. Reč je o kamatnoj stopi po kojoj evropske banke jedna drugoj pozajmljuju franke na londonskom tržištu. To znači da ovdašnje banke, koje uzimaju franke na štednju i drže ih u inostranstvu, na njima gube.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay