Građevinci se najviše „ugradili“ u BDP

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Rezultati u građevinarstvu u prvom ovogodišnjem kvartalu bili su izuzetno dobri, ocena je resornog ministarstva, u kojoj se navodi da je građevina u tom periodu dala najveći doprinos rastu BDP.

Vrednosti izvedenih radova je porasla za 28,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a broj izdatih građevinskih dozvola je veći za 14,1 odsto. Najviše građevinskih dozvola, 77,4 odsto, izdato je za zgrade, a od toga više od polovine odnosi se na stambene zgrade.

Samo u martu je prijavljena izgradnja 1.497 stanova u Srbiji, čija je prosečna površina 79,2 kvadratna metra.

U novogradnji prednjače Beograd, a slede Rasinski, Južnobački i Srednjobački okrug, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ministarstvo je saopštilo da je građevinarstvo dalo najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2018, koji je iznosio 4,5 odsto.

Očekuje se da se pozitivan trend nastavi, imajući u vidu velike infrastrukturne projekte koji se realizuju i one koji počinju u drugoj polovini ove godine, kao što je početak izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti piše u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay