Gradska vlast oštetila Novi Sad za 1,5 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Odluka da se zaposlenima u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ zarade mimo zakona smanje za 10 odsto koštala je Grad Novi Sad nešto više od 181 milion dinara, odnosno oko 1,53 miliona evra, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Taj novac isplaćen je na ime smanjenih zarada, sudskih i advokatskih troškova, troškova sudskih izvršitelja, prinudne naplate Narodne banke Srbije, kao i na ime kamate. Svi troškovi sadržani su u dokumentaciji u koju je VOICE imao uvid, piše u članku.

„Samo za smanjene plate isplaćeno je 101,4 miliona dinara, dok je na ostale troškove otišlo 79,9 miliona dinara. To znači da je iz budžeta isplaćeno skoro 80 miliona dinara, odnosno oko 675.000 evra više nego što bi bilo isplaćeno da plate nisu smanjivane“, naveo je VOICE.

Plate su svim zaposlenima, pored smanjenja koje je naložila Vlada Srbije tokom 2013. godine, smanjene za dodatnih 10 odsto i takvo stanje je, prema rečima zaposlenih, trajalo godinu dana.

Nedugo zatim, prema rečima vaspitača, počele su da stižu prve tužbe na adresu Preškolske ustanove, a kako je za VOICE kazala Sanela Lacik iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine koja je zaposlena u „Radosnom detinjstvu“, naplatili su se svi zaposleni i procesi su sada završeni.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay