Grci odustaju od tužbe, dug plaćamo na rate

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Grčka metalurško-energetska kompanija „Mitilineos“ odlučila je da povuče odštetni zahtev od 60 miliona dolara, koji je podnela protiv Rudarsko-topioničaskog basena (RTB) „Bor“ zbog neispunjenih ugovora iz 1990-ih godina, kada Srbija plati dug od 40 miliona dolara toj kompanji, piše današnja „Politika“.

„Sporazumom koji je Vlada Srbije pre nekoliko dana potpisala s predstavnicima ‘Mitilineosa’, predviđeno je da ta kompanija povuče tužbu koju je protiv RTB ‘Bora’ pokrenula pred sudom u Atini“, rekla je za „Politiku“ Tijana Kojović iz kancelarije BDK advokati, članica tima koji je zastupao „Mitilineosa“ pred Medjunarodnim arbitražnim sudom u Ženevi.

Predstavnici Vlade Srbije i te grčke kompanije nedavno su postigli dogovor da Srbija do kraja ove godine u četiri rate plati grčkoj firmi 40 miliona dolara odštete.

Taj dug Srbija treba da izmiri na osnovu presude Medjunarodnog arbitražnog suda u Ženevi, zbog ugovora koji je kompanija RTB „Bor“ potpisala 1990-ih godina, a nije ga ispunila.

Izvor: Beta, Politika

Foto: Beta

Komentari 1

  1. Dr Miggyy

    Ako je tačno da Mitilineos odustao da traži 60 miliona dolara, predlažem nenadmašnom Spaskovskom da fleš peći za topljenje koncentrata bakra nazove imenom Mitilineos i da izlije anodu posvećenu strpljivom grčkom partneru. On dobro zna kako se RTB Bor zaduživao grcima, tada je bio direktor borskih rudnika i ujedno član poslovodstva Basena Bor, a sada to telo bi se zvalo menadžment.