Grci ostaju bez još jedne tradicije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Čuveni grčki kiosci koji su se nalazili na svakom uglu ulice i prodavali novine, cigarete, bombone, bezalkoholna pića i drugu robu, uskoro će postati prošlost, jer njihove licence neće moći da se obnavljaju.

Novi zakon propisuje da će jedinstvena “periptera”, tradicionalna “mini tržišta” na trotoarima u svakom gradu u Grčkoj, doživeti istu sudbinu kao i mlekari koji su pre četiri decenije isporučivali mleko po kućama.

Prema odredbi novog zakona, u slučaju da se kiosk zatvori ili vlasnik umre, licenca se ne može više obnoviti ili preneti na drugo lice.

Kiosci – periptera, predstavljaju važnu tradiciju u Grčkoj, kao što je giros ili suvlaki. Procenjuje se da u Grčkoj ima oko 12.000 uličnih kioska, a njihov broj se, usled ekonomske krize, smanjuje velikom brzinom.

Neki kiosci su praktično bili 24-časovni mini marketi koji prodaju različitu vrstu robe kao što su kape za kupanje, rančevi, paste za zube, mleko, jogurt, sladoled, pivo, baterije, cigarete, kondomi, dečije igračke, čokolade, bombone i sve ostalo što se može naći na jednom malom mestu.

U vreme kada nisu postojali mobilni telefoni, da bi telefonirali mnogi su odlazili upravo na ove kioske.

Prvi periptero otvoren je u Atini 1911. godine u ulici Panepistimiou, a ideja o ovakvoj vrsti prodaje se ubrzo proširila celom Grčkom i postala prepoznatljiv simbol zemlje.

Recesija je teško pogodila kioske. U Grčkoj je od početka krize zatvoreno više od 6.000 kioska.

Izvor: B92

Foto: Pixabay