Grčkoj odobreno da ne smanji penzije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Grčki kreditori odobrili su zahtev Atine da ne uvodi smanjenje penzija planirano za 2019. godinu, pošto je Grčka ostvarila dobre rezultate u budžetu.

Evropska komisija je objavljenom izveštaju navela da prethodno dogovoreni rezovi više nisu neophodni pošto je Grčka ispunila budžetski višak od 3,5 odsto pre otplate duga.

“Grčke vlasti planiraju da sprovedu zamrzavanje penzija do 2022, ali neće ići na smanjenje penzija”, navodi se u izveštaju.

Grčka je u avgustu izašla iz trećeg uzastopnog paketa međunarodne pomoći, ali se nije vratila na tržište delom i zbog previranja koja su izazvana natezanjem oko budžeta Italije i finansijskom krizom u Turskoj, navodi Asošiejted pres.

Potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis čestitao je Grčkoj na podnošenju nacrta budžeta koji je “prvi put” u okvirima EU od izbijanja dužničke krize.

Odgovor kreditora je podstrek za vladu levičarskog premijera Aleksisa Ciprasa čija stranka zaostaje u anketama uoči izbora sledeće godine.

Vlada je obećala da će potrošiti 900 miliona evra za poreske olakšice i programe socijalne pomoći sledeće godine, ali su sindikati nezadovoljni što će se mere štednje nastaviti i godinama posle izlaska iz paketa međunarodne pomoći.

Izvor: N1, Beta

Foto: Beta/AP