GRČKOJ PREKIPELO: Ne trpi pritisak Nemačke i MMF

PinterestFacebookTwitterShare

Grčka vlada je isključila mogućnost popuštanja pod pritiskom Nemačke i Međunarodnog monetarnog fonda radi postizanja sporazuma o nastavljanju kreditne podrške, zatvarajući time vrata produženju mera štednje posle 2018. godine.

Grčka vlada je “odlučna da nastavi pregovore” sa EU i MMF, da bi se, “ako je moguće do kraja ove godine”, završila druga revizija sprovođenja grčkog programa oporavka, izjavio je na konferenciji za štampu portparol vlade Dimitris Canakopulos.

Ali, u kontekstu tekućih pregovora, Atina “isključuje prihvatanje mera za posle 2018.” u vezi s trećim međunarodnim kreditnim programom, podvukao je on.

Grčka takođe nastavlja da traži da cilj primarnog suficita državnog budžeta, bez servisiranja duga, od 3,5 odsto BDP, određen za srednjoročni period posle 2018. godine, “treba da se ublaži”, rekao je Canakopulos, iako evrozona za sada isključuje tu izmenu.

Portparol vlade zatražio je od “nemačkog ministra finansija (Volfganga Šojblea) i MMF da igraju konstruktivnu ulogu” i da “prestanu da insistiraju na ekstremnoj štednji koja je socijalno katastrofalna, a ekonomski neefikasna”.

Canakopulos je to izjavio dan posle sastanka ministara finansija evrozone koji su se dogovorili o delimičnom olakšavanju otplate duga Grčke, a nastaviće reviziju sprovođenja programa reformi, od čega zavisi nastavljanje isplate kredita Grčkoj.

Zastoj u pregovorima je posledica nesuglasica MMF i evrozone, posebno Berlina, o budžetskim ciljevima koji će biti postavljeni Grčkoj posle 2018. godine i o obimu dodatnih mera za olakšavanje otplate javnog duga, obećanih Atini.

Grčki sindikati zovu na generalni štrajk


Izvor: Beta