Grobari ustali protiv MONOPOLA u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Udruženje privatnih pogrebnika Srbije počelo je sa protestima ispred gradske kapele Kliničkog centra zbog, kako je navedeno, privilegovanog položaja JKP za pogrebne usluge u Beogradu.

Namere pogrebnika su da se okupljaju svakodnevno dok se njihov problem ne reši, tako što će sa 500 i više vozila koje poseduju blokirati čitav Klinički centar, mada policija tvrdi da će biti sprečeni u tome.

Iz Udruženja napominju da je sahrana za novo grobno mesto 2011. godine iznosila 21.000 dinara, a da sada ta cena iznosi 65.000. Navode da im je upravo zabranjeno zakazivanje sahrana na svim ekspoziturama sem Novog grobja.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, pozvao je privatne pogrebnike na sastanak, a u slučaju da ne dođe do dogovora sa vlastima, iz Udruženja najavljuju radikalizaciju protesta.

Privatni pogrebnici su krajem decembra najvili protest zbog, kako kažu, ucena kojima ih izlažu JKP Pogrebne usluge Beograd i direktor tog preduzeća Dragan Baltovski. Udruženje je još krajem prošle godine istaklo da JKP Pogrebne usluge, pored niza zloupotreba, diktira uslove za sahranjivanje na beogradskim grobljima.

Zlatni ašovi i ucenjivanje ožalošćenih

Predsednik privatnih pogrebara Beograda Dragomir Kostić je, povodom poziva gradonačelnika na pregovore, izjavio da je poziv na sastanak konačno razumevanje problema koje privatni pogrebari imaju sa JKP Pogrebne usluge Beograd.

Te probleme, kako je izjavio, karakteriše monopol, ucenjivanje, i pljačka građana pre svega penzionera.

„Od 2014. godine, od kad je Dragan Baltovski izmislio neko njegovo pravilo uz podršku grada i države, oni bukvalno ucenjuju porodice ožalošćenih i pljačkaju penzionere. Javno se govorilo da se uz Senior kartice ostvaruje 15 odsto popusta na kompletne usluge, a to nije tačno.“

Oni daju popust samo na pogrebnu opremu tačnije da bi se prodavala direktorova pogrebna oprema, a svi znamo kako se i preko koga nabavljaju sanduci i ostala oprema, ističe Kostić.

On je kroz ironiju uporedio i cene grobnih mesta u Beogradu i okolini rekavši da kopanje groba u Beogradu košta 21.000 dinara, a u Barajevu i okolnim mestima cena iznosi 6.000 do 8.000. „U Beogradu se zlatnim ašovima kopaju grobovi. Šta je to u Beogradu toliko skuplje“, zapitao je Kostić.

Direktor JKP Pogrebne usluge osudio je blokadu centralne kapele jer se na taj način, kaže, ne rešava nijedan problem Ovaj potez je potpuno neopravdan i oni su to uradili neovlašćeno, istakao je Baltovski.

Prema njegovim rečima, što se tiče uredbe koju donosi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za to je formirana radna grupa u kojoj učestvuju i privatnici. Oni na neki način odugovlače i onemogućavaju donošenje te uredbe koja bi omogućila rad svih, pa i njih.

Izvor: Danas, Agencije

Foto: Pixabay