Grupa evropskih kompanija istražuje baterijske ćelije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Grupa evropskih kompanija okupljenih oko nemačkog Folksvagena i švedskog proizvođača baterija Nortvolta odlučiila je da udruži snage na istraživanju baterijskih ćelija.

Evropska unija za baterije (EBU) startovaće početkom naredne godine sa ciljem akumulacije znanja o proizvodnji baterijskih ćelija, uključujući istraživanje sirovih materijala, tehnologije ćelija, ali i recikliranja iskorišćenih baterija, navodi se u saopštenju koje je objavio VW.

Istraživačke aktivnosti takođe će se fokusirati na razvoj tehnologija koje će omogućiti održivu, klimatski prihvatljivu i konkurentnu proizvodnju baterijskih ćelija u Evropskoj uniji.

Konzorcijum će obuhvatiti i naučne laboratorije iz više zemalja EU, a rezultate istraživanja deliće sve njegove članice, saopštili su iz VW, ne navodeći o kojim je zemljama EU reč.

“Svi partneri će povećati ulaganja na osnovu rezultata planiranih dodatnih istraživačkih aktivnosti”, priopćili su iz VW, ukazujući i na mogućnost traženja finansijske podrške od nemačkog Ministarstva privrede.

Nemačka je obezbedila milijardu evra podrške za proizvodnju baterijskih ćelija za električne automobile, a zahtev za podršku iz tog programa podnelo je više od 30 kompanija, uključujući proizvođače automobila i njihove dobavljače, proizvođače baterija, hemijske firme, proizvođače sirovina i kompanije u sektoru recikliranja, te istraživačke institute.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay