X
  • English
X

Poslovne vesti

Gugl im ni NE TREBA, Huavej LANSIRA svoj operativni sistem

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iako je nakon prvobitnog šoka Gugl objavio kako će nastaviti da pruža podršku Huavejevim pametnim telefonima do 19. avgusta u kineskoj kompaniji već imaju spreman rezervni plan.

Naime, Huavej je registrovao ime Hongmeng za svoj operativni sistem zasnovan na Androidu, a novo ime u kineskoj mitologiji označava situaciju pre stvaranja sveta.

Kako je predsednik Huveja Ren Žengfej istakao, u kompaniji su očekivali da će se ovako nešto dogoditi, pa su na vreme počeli s razvijanjem sopstvenog operativnog sistema.

O kakvom se sistemu tačno radi mediji su do sada samo nagađali, ali se čini da bismo već ove godine mogli da ga vidimo uživo na pametnim telefonima.

Radi se o otvorenoj platformi koju bi trebalo prilagoditi različitim proizvodima u relativno kratkom vremenu. Nije zanemarljiva ni činjenica da je Hongmeng (navodno) tako osmišljen da sve Android aplikacije mogu da funkcionišu na njemu bez problema.

Iza Hongmenga stoji profesor s kineskog Univerziteta Đao Tong iz Šangaja Čen Haibo, koji ga razvija još od 2012. godine.

Konačna verzija trebalo bi da bude kompatibilna sa Android aplikacijama na telefonima, računarima, tabletima, televizorima, ali i automobilima. Čak bi i vizuelno trebalo da bude veoma sličan kako bi se korisnici što brže i lakše prilagodili.

Povezane vesti

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay