Guvernerka: Odnos sa MMF ne znači ispunjavanje uslova

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Milan Obradović

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je zadovoljna dosadašnjim nivoom saradnje Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, da su dve strane bile partneri i da taj odnos nije podrazumevao isporučivanje i ispunjavanje naloga.

Upitana da li Srbiji treba novi aranžman sa MMF i kakav bi to aranžman trebalo da bude, Tabakovićeva je za Politiku kazala da bez obzira da li će aranžmana biti, Srbija ima saradnju sa MMF u vidu konsultacija, kao redovnog pregleda i revizije svega što je inače predmet razgovora u aranžmanu iz predostrožnosti.

Na pitanje šta će biti sa preostalim državnim bankama u Srbiji, Tabaković je rekla da garancija uspešnog poslovanja zavisi mnogo više od upravljanja, nego od vlasničke strukture.

Kada je reč o Komercijalnoj banci država Srbija jeste najveći pojedinačni vlasnik, ali da značajan vlasnički udeo imaju međunarodne finansijske institucije.

“U skladu sa sporazumom pomenutih akcionara banke u planu je prodaja paketa akcija u njihovom vlasništvu”, rekla je Jorgovanka Tabaković.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Milan Obradović