Guvernerka prva u INSTANT kupovini: QR kod za ajvar, džem i sir (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Srbiji je obavljeno prvo instant plaćanje mobilnim telefonom pomoću IPS QR koda, a prvu takvu transakciju obavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka je kupila po teglu ajvara i džema i kolut kačkavalja domaće proizvodnje.

Tabakovićeva je istakla da će ovakav način plaćanja biti omogućen u prodajnim objektima kompanije Merkator S i preko Banke Poštanska štedionica, a da očekuje da će se uskoro tom projektu priključiti drugi trgovinski lanci i banke.

Guvernerka plaća pomoću IPS (foto: screenshot)

Instant plaćanje robe i usluga omogućeno je na prodajnim mestima trgovca obeleženim oznakom „IPS“ (Instant plaćanja Srbija) skeniranjem QR koda, odabirom opcije „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“.

Korisnici mogu da u nekoliko sekundi, veoma jednostavno plate robu i usluge, a trgovcu se novac od prodaje prenosi na račun za nekoliko sekundi i odmah mu je na raspolaganju.

Takođe, upotrebom funkcije „IPS skeniraj“ potrošači će moći da plate račune na kojima je odštampan NBS IPS QR kod, jednostavno u dva-tri klika na mobilnom telefonu, bez prekucavanja podataka u nalog za plaćanje.

Trenutno, NBS IPS QR kodove na svojim računima štampaju Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Telenor, JKP Informatika Novi Sad, JKP Gradska toplana Niš, a očekujemo da u narednom periodu ove kodove na računima štampaju i druga preduzeća koja izdaju veliki broj mesečnih računa, poručuju iz NBS.

JKP Infostan tehnologije obavestilo je svoje korisnike da će februarski račun objedinjene naplate odštampati sa IPS QR kodom.

Izvor: RTS, BIZLife

Foto: Pixabay