Guvernerka zna granice: Sve što radimo – ODRŽIVO JE

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Milan Obradović

Veća potrošnja na plate i penzije treba da ubrza privredni rast kroz veću tražnju, izjavila je za N1 guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, tokom godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu.

MMF savetuje oprez u fiskalnoj politici, a na pitanje koliko je Srbija oprezna, Tabaković je odgovorila: “Zar Srbija nije za ovih sedam, a posebno za ove četiri godine obezbedila partnerski odnos sa svim relevantnim institucijama, pre svega sa MMF kao jednoj od najobjektivnijih institucija”.

Ali mi znamo koje su granice u kojima se mi krećemo, rekla je Tabaković.

Na konstataciju da se najavljuju plate i penzije kao nova obaveza za naredne godine, Tabaković je navela da je NBS potpuno jasno rekla da se budući rast koji je MMF zadržao za Srbiju na 3,5 procenata, a za iduću godinu na 4 procenta, bazira na domaćoj tražnji i na stranim direktnim investicijama.

“I to se potpuno uklapa u ono što mi radimo u zadatom fiskalnom prostoru, jer ne radimo ništa što je zasnovano na jednokratnim izvorima prihoda, nego na stabilnim i održivim osnovama.”

Mi ovde dođemo da čujemo šta drugi kažu, ali mi svoj posao radimo u kući, zagledani u svoje mogućnosti, i u ono što je najbolje za državu Srbiju.

Sve što radimo radimo za ljude, sa ljudima, ne znam kakva bi bila svrha svih promena, svih žrtava koje su podnete a da se, na održiv način, građani za to ne nagrade, rekla je Tabaković.

Jedno od upozorenja koje se može čuti jeste da vreme niskih kamatnih stopa može da bude izazovno da zemlje nastave da se zadužuju, pa i da se prezaduže.

Tabaković kaže da ne postoji opasnost za tako nešto kad je u pitanju naša zemlja, jer Srbija, kako kaže, ima održiv rast BDP.

Učešće duga se meri u odnosu na održivost rasta BDP, objasnila je ona, dodajući da se u poslednje dve godine Srbija razdužuje, zamenjuje skupe kredite jeftinim, ne uzima nove evro kredite da bi vratila stare, već je iz dinarskih sredstava samo prošle godine razdužila blizu dve milijarde dolara.

Izvor: N1

Foto: Beta/Milan Obradović

Komentari 4

 1. Ivan

  E bas je veliki strucnjak. Doktorilala u Pristini. U moje vreme svi koji zaglave na nekoj godini odu u Pristinu i brzo diplomiraju kao danas na Megatrendu. I gle cuda danas svi Pristinci i Megatrendovci su na naprednim funkcijama.

 2. Aleksandar

  E moja gospodjo guverner… A kada su vam jos Stiglic i ostali govorili da je to put??? A vi ste slusali Merkelovu i do cega ste nas doveli??? DO PROSJAČKOG STAPA!!! Sada ste se setili… “Kasno Janko na Kosovo stize!!!” ЖИВЕЛА СРБИЈА!!!

 3. Dr Miggyy

  KOJE POVERENJE U PENZIONERE?!

  Gospođa guvernerka Jorgobanka Tabaković sa povećanjem penzija za 5% nakon tri bednih penzionerskih godina priča da će ubrzati privredni rast Srbije. Kako to misli? Prosečna penzija za zadnjih tri godina je nepromenjena i iznosi čitavih nepotrošivih 26.327 rsd, kažu da će porasti na 27.643 rsd od naredne godine, jeli to neki porast, mizerija bre, a vi penzioneri ni krivi ni dužni verujte u to. Da, jadni porast penzija. Nominalno penzije će porasti za minornih 5%, nakon tri godina, a realno penzije su pale za više od 10%, pa kako će penzioneri da ubrzaju privredni rast i oni ne znaju? Ako se nastavi ovakav trend rasta penzija (koje su, u proseku, niže za 2,09 puta ili 109% og prosečne plate), penzioneri će nestati pre nego što poprave privredu i povećaju im jadnu penziju. Mi smo zvanično, po Blumbergu, deseta beda na svetu, što ne ide uz hvalospeve i bajkolaži vlasnika Srbije. Najgore je što napaćenom narodu ispiraju mozak (ne)ljudi bez mozga.

 4. alex

  Stampanje dinara svaka novcanica od 2000 I od 5000 dinara su ispod stampaca….kurs evra kao pre 12 godina otimanje I ubijanje naroda…cene idu u nebesa ….zar je moguce da takvu budalastinu izgovorite da ce to povecanje penzija da poveca privredni rast….u to ni potkivac konja na pijaci nece da poveruje..
  ..nisi ti za to ostavi nas tvojih budalastina