Halal pečat popularan i međ’ Srbima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Poslednjih godina u Srbiji se sve više traže proizvodi s halal sertifikatom i sve češće ih kupuje nemuslimansko stanovništvo. U svetu raste trend držanja halala i košera kod nemuslimana i nejevreja, jer je to jedan od najboljih načina da „znate“ šta jedete, pišu Večernje novosti.

Kriterijumi za dobijanje sertifikata su strogi, a provere detaljne, jer oni koji dodeljuju serftifikate neće tek tako „ukaljati obraz“. Da je halal industrija najbrže rastuća industrija u svetu, i da je tu i Srbija prepoznala svoju šansu, potvrdio je i Samir Tandir, direktor Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta.

Kako kaže, kupci prepoznaju kvalitet koji nudi halal standard, jer, između ostalog, ti proizvodi ne smeju da sadrže GMO. Ovaj standard se poslednjih godina zahuktava i kod nas, usled globalnih kretanja i edukacije potrošača o kvalitetu proizvoda, objašnjava Tandir.

Ljudi su sve probirljiviji i vode računa o tome šta će da jedu. Postoje međunarodna istraživanja koja pokazuju da su dve trećine kupaca halal proizvoda nemuslimani, jer ih smatraju dodatno proverenim i kvalitetnijim. Veliki broj protivnika GMO takođe kupuje robu sa halap sertifikatom. Imamo kupce koji nisu muslimani, i u Srbiji, i u regionu i drugim zemljama Evrope.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay