Hapšenje: Uvozili voće iz EU i prodavali ga kao srpsko

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Policija je uhapsila grupu od 36 ljudi i podnela krivične prijave protiv još 43 osobe zbog sumnje da su uvozili voće i povrće iz Evropske unije i uz lažnu dokumentaciju prodavali ga kao proizvode iz Srbije, uz dobit od najmanje 439 miliona dinara.

Uhapšeni su D. Ž. (42) i J. Ž. (42), koji se sumnjiče da su organizatori kriminalne grupe, kao i odgovorno lice preduzeća “Kleri fruit” T. M. (38), bivše odgovorno lice tog preduzeća A. S. (30) i zaposleni u toj firmi Ž. V. (45).

Među uhapšenima su i odgovorno lice preduzeća “Vip Fruit” i bivše odgovorno lice firme “Vip logistik” Lj. V. (43), 22 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, četiri otkupljivača, a krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još 43 osobe.

Sumnja se da su oni voće poreklom iz zemalja EU prepakivali u hladnjači i tovarili u kamione za transport koje je angažovalo preduzeće “Kleri Fruit”, a kako bi prikrili poreklo robu mešali sa istom vrstom voća koje su kupovali od domaćih proizvođača i izrađivali lažnu dokumentaciju o poreklu.

U okviru akcije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj uhapšeni su i zaposleni u Institutu “Agroekonomik” V. J. Z. (36) i M. V. (30).

Oni se sumnjiče da su suprotno Zakonu o zdravlju bilja i Uredbe o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju, izdavali fitosertifikate za potrebe preduzeća “Kleri fruit”, iako su znali da voće koje izvozi to preduzeće nije domaćeg porekla.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede koje je saopštilo da će spornim firmama biti onemogućen izvoz na teritoriju Carinskog saveza.

“Presecanjem kanala krijumčarenja poljoprivrednih proizvoda na tržište Ruske Federacije i hapšenjem svih osumnjičenih učesnika još jednom šaljemo jasnu poruku da će svaki pokušaj ugrožavanja nacionalnih vitalnih interesa, samim tim i interesa svakog srpskog poljoprivrednika biti u korenu odstranjen”, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da će privilegovani položaj koji Srbija ima na jednom od najznačajnijih tržišta na svetu biti zaštićen i da se ugled zemlje zbog interesa pojedinaca neće dovoditi u pitanje.

Ministarstvo poljoprivrede je navelo da je akcija koja je sprovedena u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Poreskom upravom samo deo sveukupnih napora da se na prvom mestu zaštiti svaki pošteni poljoprivredni proizvodjač, ali i građani Srbije kroz očuvanje sistema bezbednosti hrane.

Prošle sedmice zaplenjeno oko 36 tona mesa i mesnih prerađevina bez dokaza o poreklu i uhapšeno je pet osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe učestvovali u nabavci tog mesa sa namerom da ga plasiraju na domaće tržište.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay