Hoće li srpski lešnici moći u Nutelu?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije nema informacije o internim planovima koji su deo poslovne politike kompanije Ferero, a koji bi mogli da utiču i na srpske proizvođače lešnika, prenosi B92.

Upitani da li su upoznati sa strateškim planom te italijanske kompanije da celokupna sirovina lešnika za Nutelu bude italijanskog porekla, u Ministarstvu su nam kazali da im se Ferero tim povodom nije obraćao.

“Ističemo da u svakom slučaju, potpisani ugovori sa proizvođačima lešnika u Srbiji neće biti ugroženi”, istakli su u Ministarstvu.

Dodaju da je Ministarstvo u cilju zaštite domaće proizvodnje, dobijanja potpunih informacija i razjašnjenja eventualnih nedoumica pozvalo predstavnike kompanije Ferero na sastanak.

Kompanija Ferero predstavila je svoj strateški plan da za proizvodnju čuvenog proizvoda Nutela koristi samo lešnike proizvedene u Italiji.

Italijanski Ferero kupio je pre tri godine imovinu poljoprivrednog preduzeća “Aleksa Šantić” za 7,95 miliona evra, s anmerom da na 40 hektara zasade 700.000 sadnica leske.

Predstavnici italijanske kompanije Ferero su tada tražili još zemlje za zasade lešnika za potrebe svoje konditorske proizvodnje.

Proizvodnja lešnika u poslednjih desetak godina u Srbiji dosta je napredovala, ali uzgajivači kažu da je i dalje potražnja veća od ponude a cene dobre i da je to biznis koji se itekako isplati.

Izvor: B92

Foto: Pixabay