Hoćemo li pametno „odigrati partiju“ sa električnim automobilima?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Investicije u razvoj električnih automobila i baterija na globalnom nivou dostigle su 90 milijardi dolara i ovaj talas će sasvim sigurno postajati sve veći i veći. Neke kapi su počele da se prelivaju i na Srbiju, a da li ćemo iskoristiti mogućnosti e-mobilitija zavisi od toga da li ćemo ovog puta pametno odigrati, piše Danas.

Ovaj sektor industrije u Srbiji došao je u fokus kada je krajem februara Mate Rimac, vlasnik hrvatskog proizvođača superautomobila Rimac tvitovao da će jedna nemačka autokompanija otvoriti fabriku delova za električne automobile u Srbiji koja će zaposliti 5.000 ljudi.

U javnosti je počelo nagađanje ko bi to mogao biti, BMW ili Folksvagen, ali su u
međuvremenu započete izgradnje dve fabrike iz ove oblasti. Prvo je u martu kompanija Eseks objavila izgradnju fabrike žice za transformatore, elektro–motore i generatore vrednu 30 miliona evra, a njeni proizvodi biće namenjeni motorima za električne automobile.

Nedugo nakon toga, nemačka kompanija ZF u aprilu je saopštila da planira izgradnju fabrike delova za elektromotore u Pančevu. Ova investicija bila bi u prvoj fazi vredna 40 miliona evra, a proizvodila bi osovine za električni pogon za e-mobiliti, motore sa električnom vučom za e–mobiliti, elektroniku, odnosno mehatroniku menjača, mikrosvičeve…Ukupno ZF bi trebalo da uloži oko 85 miliona evra u pogone u Srbiji.

Inače u Srbiji postoji nalazište jadarita koji sadrži veliku količinu litijuma, ključnog sastojka baterije za automobile.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay