Hoćemo li „zdravo, komšija“, zameniti sa „zdravo, upravniče zgrade“?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Oko 25.000 stambenih zgrada, od 40.000 koliko ih postoji u Srbiji, do sada je upisano u registar stambenih zajednica, što je nešto više od 50 odsto. U 90 odsto slučajeva stanari su se opredelili za komšiju, a ostatak za profesionalnog upravnika, kaže Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije, a prenose Večernje novosti.

Iako je praktično rok za upis zgrada u registar istekao 12. decembra prošle godine, i dalje postoji mogućnost upisa, a komunalni inspektori iz lokalnih samouprava počeli su da utvrđuju činjenično stanje na terenu.

Proverava se da li je izvršen upis, zašto nije, a donose se rešenja o upisu u registar bez odlaganja. Kako je za RTS rekla Kovačevićeva, prinudni upravnik se bira iz redova profesionalnih upravnika iz registra koji vodi PKS. Trenutno je 520 profesionalnih upravnika na listi, a u toku je polaganje ispita, pa će novih 135 uskoro ispuniti i taj uslov, dodala je Mirjana Kovačević. Kada je reč o novčanim kaznama, ona je navela da je Zakonom o stanovanju predviđena mogućnost kazne od 50.000 do dva miliona, ako stambena zajednica nije izvršila svoju obavezu, ali je istakla da cilj nije kažnjavanje već podizanje kvaliteta stanovanja i življenja.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay