Hrvati protiv penzionisanja tek u 67. godini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Hrvatskoj će se prikupljati potpisi za raspisivanje referenduma kojim se predlaže vraćanje granice od 65 godina za penzionisanje.

Hrvatska sindikalna inicijativa „67 je previše“, koja se protivi odlasku u penziju sa 67 godina, najavljuje da će od 27. aprila početi da prikuplja potpise za raspisivanje referenduma kojim se predlaže ukidanje penzione reforme.

Cilj predloga celovite penzijske reforme u Hrvatskoj jeste dugoročna održivost penzijskog sistema, pa osim produžetka radnog veka do 67. godine života već od 2031, donosi i oštriju penalizaciju prevremenog penzionisanja.

Jasno je da se u Hrvatskoj ne može raditi do 67 godina, da je penalizacija za prevremeni odlazak u penziju previsoka, da se previše ubrzalo izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti, kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Naglasio je da se u Hrvatskoj prosečno živi kraće nego u EU, a da se samo u najrazvijenijim evropskim zemljama, koje su i uvele duži radni vek, živi duže.

Život u zdravlju posle 65. godine u Hrvatskoj je samo pet godina, dok je prosek u EU 10 godina. Mi smo bolesna, izrađena i siromašna nacija, u kojoj se ljudi teraju da rade do iznemoglosti, pa će im se onda omogućiti da rade četiri sata i kada odu u penziju, istakao je Sever.

Potpisi za raspisivanje referenduma prikupljaće se, kako je najavljeno, do 11. maja širom Hrvatske, a sindikalni čelnici poručuju da bi glasanjem na referendumu građani mogli direktno da ukinu penzionu reformu.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay