Hrvatska će prepoloviti PDV na svakodnevne namirnice

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Hrvatska Vlada poslala u proceduru izmene zakona kojim se PDV snižava s 25 na 13 posto na „svakodnevne proizvode koji su izuzetno važni najvećem delu hrvatskog društva“.

Smanjenje poreza se odnosi na sveže meso, ribu, voće, povrće, jaja, žive životinje i dečje pelene, a iako su premijer Andrej Plenković i ministar finansija Zdravko Marić najavili da će time rasteretiti građane, ipak nisu prošli predlozi da se PDV spusti i na mesne i mlečne prerađevine, što bi donelo još značajnije uštede građanima.

Ipak, ideja da se spusti PDV barem na deo namirnica svakako je za građane bolja nego da je na sve spušten PDV sa 25 na 24 posto, jer to čini veoma malu razliku u cenama koju bi trgovci mogli zadržati za sebe.

Ove izmene bi trebalo da snize cene određenih namirnica u Hrvatskoj, a prema računicama, građani bi mogli da očekuju pojeftinjenje nešto manje od 10 posto.

To će naravno, zavisiti i od trgovaca i hoće li niži PDV „preliti“ u niže cene ili zadržati za sebe. Takve trgovce mogu kazniti samo kupci jer Vlada ne može odrediti da sve cene budu niže u skladu s padom ovog poreza.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay