Hrvatska gradi Pelješki most, BiH sprema tužbu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Ilustracija

Hrvatska uz asistenciju Kineza počinje izgradnju dugo očekivanog, ali i osporavanog mosta ka poluostrvu Pelješac, vrednog više od pola milijarde evra.

Otvaranjem dnevnika radova i potpisivanjem zapisnika o uvođenju kineskog konzorcijuma Čajna roud end bridž korporejšn (China Road and Bridge Corporation CRBC) u gradnju, u Stonu, na poluostrvu Pelješac, počela je izgradnja Pelješkog mosta.

Od danas počinje da teče ugovoreni rok za izgradnju mosta, koji će povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje, preko teritorije Bosne i Hercegovine, a koji mora biti završen za 36 meseci.

CRBC je u posao uveden tri meseca pošto je u Dubrovniku potpisan ugovor o gradnji mosta s pristupnim putevima. Evropska unija projekat sufinansira s 357 miliona evra, odnosno sa 85 odsto prihvatljivih troškova. Ukupna vrednost projekta premašuje 526 miliona evra, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona evra.

Ovo je treći put da počinje gradnja Pelješkog mosta.

Izetbegović: Idemo na sud

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je tužbu protiv Hrvatske zbog početka gradnje Pelješkog mosta, jer smatra da se na taj način ugrožava suverenitet BiH i njeno pravo na pristup otvorenom moru.

“Najava da će Hrvatska početi radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija BiH i odredbe Konvencije UN o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava BiH na pristup otvorenom moru”, naveo je Izetbegović u saopštenju.

On je ocenio da Hrvatska “već duže od 12 godina izbegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora da prethodi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru”.

“BiH ne osporava Hrvatskoj ostvarivanje njenih prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, zagarantovana Konvencijom UN”, naveo je Izetbegović. Naveo je da su institucije BiH od 2014. do danas usvojile niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav Predsedništva BiH u vezi sa Pelješkim mostom.

“Iako su institucije Hrvatske sve vreme bile upoznate s nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom konkurisanja za sredstva za izgradnju Pelješkog mosta obavestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina”, kazao je Izetbegović.

BiH, a naročito bošnjački političari, smatraju da Hrvatska izgradnjom Pelješkom mosta onemogućava BiH izlaz na otvoreno more kod Neuma, na šta ona ima pravo prema konvencijama UN.

Izvor: Beta, N1

Foto: Ilustracija