Hrvatska podnela zahtev da uvede EVRO

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarstvo finansija Hrvatske poslalo je zvaničan zahtev predsedniku Evropske centralne banke Mariju Dragiju i potpredsedniku Evropske komisije zaduženom za evro Valdisu Dombrovskisu, da se Hrvatska pridruži evrozoni i uvede evro.

U pismu, u koji je portal Politiko imao uvid, navodi se da Hrvatska planira da uđe u dvogodišnji period monitoringa – mehanizam ERM II na leto sledeće godine.

Tim mehanizmom ECB biće zadužena za monetarnu politiku zemlje i politiku kursa, sa ciljem da hrvatska kuna ima konstantnu vrednost u odnosu na evro.

Frankfurt i Brisel, u kojima su sedišta ECB i Evropske komisije, pomoći će Vladi Hrvatske da se pripremi za usvajanje zajedničke valute. Pismo Hrvatske sadrži i drugih šest ciljeva koje bi trebalo ispuniti do leta 2020. godine, kako bi se zemlja spremila za uvođenje evra.

Ministri finansija iz 19 zemalja članica evrozone razmotriće aplikaciju Hrvatske u ponedeljak na redovnom mesečnom sastanku u Briselu, piše portal. Oni će razmotriti i isti zahtev koji je Bugarska uputila prošle godine.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay