Hrvatska “zakinula” penzionere koji su radili u Srbiji, BiH…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Brojnim penzionerima u Hrvatskoj poslednjih meseci stižu rešenja Penzionog zavoda kojima im se utvrđuju nove, znatno niže, penzije od onih koje su primali ranije.

Reč je o penzionerima koji su deo ili celi radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije.

Kako prenosi Jutarnji list, ovim penzionerima se tek sada, 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se reguliše međudržavno socijalno osiguranje na toj teritoriji, ažuriraju iznosi penzija, i to u pravilu rezultira bitno nižim iznosima.

Prema nezvaničnim podacima, glavni razlog je što se to čini tek sada, kažu u Hrvatskom zavodu za penziono osiguranje, što su za pojedine penzionere iz BiH i Srbije obračune čekali i 15 godina.

Pojedinim penzionerima koji spadaju u ovu kategoriju penzioni ček je sada “tanji” za čak 1.100 kuna, odnosno skoro 150 evra.

U HZMO objašnjavaju da je to posledica primene međudržavnih sporazuma sa Srbijom i BiH. Ipak, niko ne objašnjava zašto je umanjeni iznos toliki.

Nezvanično, postoji još oko dve hiljade penzionera u Hrvatskoj čije penzije nisu usklađene s međudržavnim ugovorima, što znači da i oni mogu očekivati manja primanja ili upravo dobijaju rešenja o njima.

Razlog tome je što im se, pojednostavljeno rečeno, penzija do sada isplaćivala kao da je u celosti zarađena u Hrvatskoj.

Izvor: Klix

Foto: Pixabay