Hrvatski mediji: Srbija nas „šiša“ u investicijama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U poslednje tri godine Srbija je privukla gotovo sedam milijardi evra direktnih stranih investicija, što je za oko četiri milijarde evra više nego Hrvatska, piše hrvatski Tportal.

Ističe da je Srbija ulagačima atraktivna prvenstveno zbog značajnih državnih subvencija, poreskih rasterećenja i konkurente radne snage.

„Preduzetnik Mate Rimac, vlasnik preduzeća Rimac automobili, nedavno je preko Fejsbuka pohvalio proaktivnost srpske vlade koja je uspela da privuče u zemlju dve velike investicije iz Nemačke. Usput je kritikovao situaciju u Hrvatskoj jer je daleko od privlačne destinacije za strane ulagače“, podseća se u tekstu.

Analizirajući šta to konkretno Srbija finansijski nudi stranim investitorima, portal napominje da „kompanije koje ulažu kod naših istočnih suseda mogu da računaju na državne subvencije od 3.000 do 7.000 evra po zaposlenom radniku“.

Istovremeno, kako se dodaje, opštine i gradovi se za ulagače bore smanjenjem ili potpunim oslobađanjem od plaćanja pojedinih lokalnih nameta, raznim pogodnostima za zakup ili izgradnju objekta, jeftinijim priključcima na lokalnu infrastrukturu,itd.

„Kad je reč o poreskim olakšicama, Srbija investitore čija ulaganja premašuju oko 8,5 miliona evra i koji zaposle 100 radnika oslobađa plaćanja poreza na dobit na deset godina.

Ulagačima se refundira i deo plaćenih poreza i doprinosa na plate novozaposlenih radnika, koji su prethodno duže od pola godine bili u evidenciji zavoda za zapošavanje. Takođe, gubitak iskazan u bilansu može se prenositi pet godina u naredni obračunski period na račun smanjenja dobiti“, piše u tekstu.

Iako je Srbija na Duing biznis listi Svetske banke na 43. mestu, ulagačima iz inostranstva je privlačna zahvaljujući reformama kojima je, pored ostalog, skratila vreme za registraciju kompanije i izdavanje građevinske dozvole, konstatuje Tportal i podseća da je Hrvatska na 51. mestu na tom popisu Svetske banke.

Istovremeno, kako ukazuje, troškovi rada u fabrici automobilskih delova sa 400 radnika u Srbiji više nego upola manji nego kod regionalnih konkurenata, poput Mađarske i Turske.

„Sve to dovelo je do rasta direktnih stranih investicija. Prema poslednjem izveštaju britanskog Fajnenšl Tajmsa za 2016, Srbija je privukla 12 puta više investicija nego što bi se moglo očekivati od ekonomije njene veličine, mereno visinom BDP-a, što je prema globalnom indeksu FT grinfild direktnih stranih investicija svrstava na prvo mesto u svetu. Hrvatska je prema tom indeksu na 50. mestu“, zaključuje se u tekstu Tportala.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay