Hrvatski milioner pod lupom finske policije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Portal finske radiotelevizije Yle.fi objavio je kako tamošnja policija istražuje Darka Končara, jednog od najbogatijih Hrvata.

Isti medij navodi da je poslovni konglomerat Kermas, čiji je Končar osnivač i predsednik uprave, u pregovorima za kupovinu brodogradilišta Arctech Helsinki, koje je u ruskom vlasništvu.

Hrvatski preduzetnik ujedno je i vlasnik i bivši predsednik uprave Afarak grupe, kompanije sa sedištem u Helsinkiju koja se ranije zvala Ruuki grupa.

Rusi, naime, pokušavaju prodati brodogradilište u Helsinkiju zbog američkih sankcija, a među potencijalnim kupcima, kako javlja finska televizija, spominje se i „kontroverzni hrvatski milioner“ Darko Končar.

Finski mediji još su lane pisali o istrazi protiv Končara i to zbog sumnji u vezi s organizovanim kriminalom. Iako je nova istraga protiv Končara u početnoj fazi, finske novine Helsingin Sanomat objavile su da se sumnja kako je Končar učestvovao u tzv. insajderskom trgovanju deonicama Afarak grupe.

Naime, sumnja je da je Končar skrivao svoj uticaj u kompaniji i to godinama, a radi se o kompaniji čijim se deonicama trguje na berzi u Helsinkiju. Zbog navedenog je moguće da je Končar napravio prekršaj poslovanja na berzi. Deonice Afarak grupe kotiraju i na berzi u Londonu, a kompanija ukupno ima skoro 7000 finskih deoničara.

Izvor: Index

Foto: Pixabay