Hrvatski ministar NE VIDI zašto se Srbija BUNI

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Hrvatska mera na uvoz poljoprivrednih proizvoda odnosi se na ukupno 168 zemalja, a ne samo na zemlje u okruženju, kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i dodaje da je spreman na razgovor.

“Ni u kom slučaju nije bila intencija nanošenje štete susednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitizovalo, to definitivno tako nije trebalo biti”, rekao je Tolušić za televiziju N1.

On je ocenio i da ne postoje razlozi za uvođenje protivmera.

“Po meni, ne postoje razlozi za protivmere koje je uvela Srbija, ali dobro, očekujem da ćemo sesti sa ministrima iz susednih zemalja kroz nedelju ili dve i da ćemo videti tačno u čemu je problem”, rekao je Tolušić.

Dodao je i da je Hrvatska do sada samo dobila prigovor Srbije. “Do sada smo dobili samo prigovor i videćemo šta se može napraviti po tom pitanju”, rekao je on.

Hrvatska je nedavno usvojila mere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.

Hrvatske vlasti su odluku obrazložile namerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomernog uvoza.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ranije je najavio da će u ponedeljak u Sarajevu biti održan sastanak ministara zemalja u okruženju sa koga će biti upućen zahtev Vladi Hrvatske da izmeni mere.

Izvor: Beta

Foto: Beta

Komentari 4

 1. nele

  ni ja nevidim zasto ce se Hrvatska buniti, kada je pritisnu veliki proizvodjaci hrane koji izvoze svoje proizvode u Srbiju, ama bas nevidim, umesto vidim – nevidim, bolje je da se sedne za sto i resi problem nicim izazvan, to vidim -nevidim, steti svima, Hrvatska je zemlja koja nema bas cime da se pohvali u svojoj ekonomiji, ovakvim “glupim” povlacenjima poteza u ekonomiji i spoljno trgovinskim poslovima samo pokazuje njenu politicku i ekonomosku nezerelost. Provocirati skor 10.milinsko trziste ovakvim potezima, asocirame na onu pricu o klanju dinosarusa za jednu sniclu. Elem, ljubav za ljubav , posao za posao,

 2. Pingback: Ministri regiona pozvali Hrvatsku da ukine mere - Bizlife.rs

 3. Jorhe

  Pr svega ne vidim se pise odvojeno. Kada to naucis, onda mozes da komentarise!

 4. niko bitan

  @Jorhe
  Zalosno je kada neko nepismen ispravlja tudje greske, a uz to nema veze sa temom!