Hrvatski ugostitelji „ne veruju koliko je kritično“

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon povećanja PDV, hrvatski ugostitelji su u prva tri meseca imali gubitak od 140 miliona kuna, odnosno više od 18,5 miliona evra.

Manje se pije u kafićima, barem prema izdatim računima, a to je direktna posledica povećanja PDV sa 13 na 25 odsto.

Analiza ugostitelja Primorsko-goranske županije pokazuje alarmantne podatke – nakon skoka PDV, svaki drugi vlasnik kafića ili restorana želi da zatvori objekat, a promet je u proseku pao za 15 odsto.

„Brojke su toliko kritične da ni sami ne verujemo u njih“, upozorava šef Koordinacije ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

I podaci Poreske uprave o prometu u ugostiteljstvu za prva tri meseca ove godine pokazuju da je neto iznos koji je ostao ugostiteljima nakon što se odbije PDV manji za čak 140 miliona kuna u odnosu na prošlu godinu.

Ugostitelji tvrde da su bili primorani da podignu cene, ali da, uprkos tome, i dalje u prva tri meseca većina ima gubitke.

Grad Rijeka odlučio je da od maja smanji stopu poreza na potrošnju sa 3 na 1,5 odsto, kako bi ugostiteljima ostalo 1,3 miliona kuna više.

Sa stopom PDV od 25 odsto za ugostitelje, Hrvatska se, uz Dansku, nalazi na samom vrhu EU, podsećaju ekonomski portali. Druge turističke zemlje poput Italije i Španije tu stopu drže na deset odsto.

Izvor: B92