I avioni će leteti bez pilota

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kada se govori o budućnosti transporta, sve se više pominje autonomija, pri čemu se prvenstveno misli na autonomne automobile, kamione i druga prevozna sredstva kojima će upravljati računari, ali o tome „razmišlja“ i avio-industrija.

Automobili bez vozača već su prešli milione kilometara, testiraju se i kamioni u kojima ljudi volane prepuštaju mašinama, a Uber kreće s vrlo zanimljivim projektom autonomnih “romobila” i bicikala koji će, na poziv korisnika putem aplikacije, sami doći do njih i kada baterija bude pri kraju, sami će otići na punjenje.

O autonomiji ozbiljno razmišljaju i u avionskoj industriji te u budućnosti možda uopše više neće biti pilota u kabini jer će njihova mesta takođe da zamene računari i veštačka inteligencija.

O autonomnim avionima više su puta govorili iz Erbasa, a njihova izvršna tehnološka direktorka Grazia Vittadini veruje da će napredak u veštačkoj inteligenciji zaista omogućiti potpunu autonomiju aviona.

Kako prenosi Blumberg, Erbas je trenutno u tranziciji prema „operacijama samo s jednim pilotom“, dok se potpuna autonomija očekuje kasnije.

Naravno, ta tranzicija neće biti brza ni jednostavna, jer veštačka inteligencija bi trebalo da bude gotovo savršena kada je u pitanju poletanje, sletanje i upravljanje avionom. Pogotovo u nekim nepredviđenim i retkim situacijama, veliki izazov predstavlja i problem kako nagovoriti regulatore da im dopuste da koriste ovu tehnologiju.

Iako uopšteno direktori velikih aviokompanija ne vole da govore o ovoj temi, činjenica je da bi u današnje vreme u kojem se govori o smanjenju troškova, kao i nedostatku pilota, njihove kompanije imale velike prednosti od takve tehnologije.

Izvor: CdM

Foto: Pixabay