I borski aerodrom “leži” na rudi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: AEE

Sve izvesnije otvaranje novog rudnika bakra i zlata na potezu “Čukaru peki” kod Bora, koje se očekuje najkasnije do 2022. godine, aktuelizovalo je i pitanje izmeštanja borskog aerodroma.

Aerodrom je građen od samodoprinosa meštana. Naravno da podržavamo otvaranje novih rudnika, ali je naš stav i da se postojeći aerodrom mora izmestiti na drugu lokaciju, kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Imali smo nekoliko razgovora sa čelnim ljudima kanadskog Nevsuna, koji je upravljao projektom “Čukaru peki”, a sada ćemo pregovarati na isti način i pod istim uslovima sa kineskom kompanijom “Ziđin”, koja je kupila tu kanadsku firmu, objašnjava Milikić.

Po rečima gradonačelnika Bora, Ministarstvo saobraćaja podržava ideju lokalne samouprave da se mora izgraditi novi aerodrom, jer je to strateški bitna tačka za istočnu Srbiju.

Ministarstvo odbrane je, takođe, naglasilo važnost borskog aerodroma. Sa novim vlasnikom rudnika ćemo razgovarati kako i na koji način da rešimo ovo pitanje, podvukao je Milikić.

Borski aerodrom se prostire na oko 60 hektara. Ima pistu dužine 1.080 metara i 30 metara širine, kao i upravnu zgradu sa hangarom. Nalazi se na delu gde će se obavljati rudarska eksploatacija.

Izvor: Novosti

Foto: AEE