I Italiji SMETAJU digitalni giganti, sprema im „iznenađenje“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Italija će u 2020. godini uvesti porez od tri posto na određene internet transakcije velikih digitalnih kompanija, izjavio je ministar privrede Roberto Galtijeri.

Italiji i drugim članicama Evropske unije već dugo smeta što Fejsbuk, Gugl i drugi digitalni divovi kod njih ostvaruju veliku zaradu, a poreske obaveze im se mere u iznosima od tek nekoliko miliona evra.

Digitalne kompanije preusmeravaju dobit u zemlje s niskim poresknim stopama, poput Irske, budući da su prema međunarodnim propisima obavezne plaćati porez samo u zemlji u kojoj su registrovane.

„Dobit se mora oporezivati ​​tamo gde je ostvarena“, istakao je Galtijeri u italijanskom parlamentu.

Novi italijanski porez plaćaće samo firme s godišnjim prihodima većim od 750 miliona evra i vrednošću digitalnih usluga iznad 5,5 miliona.

Prema prvobitnom planu, porez je trebalo biti uveden početkom ove godine, ali je rok naknadno pomeren do iduće godine.

U decembru prošle godine Ministarstvo finansija je procenilo godišnje prihode od novog poreza na nekih 600 miliona evra.

Galtijeri je u parlamentu rekao i da je Italija upravo od Evropske komisije zatražila da predstavi predlog o minimalnom evropskom korporativnom porezu.

Novoimenovani evropski komesar za ekonomske poslove Paolo Đentiloni najavio je i evropski porez na digitalne usluge, ako propadne odgovarajuća globalna inicijativa.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.