X
  • English
X

Poslovne vesti

I MMF se slaže, samo još da vidimo koliko „skaču“ plate

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ima prostora za povećanje plata i penzija u Srbiji, kaže šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji (MMF) Sebastijan Sosa, ali još nije razgovarano o konkretnim brojkama.

On je novinarima rekao da će misija MMF sa Vladom Srbije o tome razgovarati tokom naredne posete krajem septembra, kada će se već znati stanje u budžetu za ovu godinu, ali i raditi na pripremi budžeta za 2019. godinu.

Sosa je govoreći o novom programu saradnje koji je MMF odobrio Srbiji, Instrument za koordinaciju politika (PCI), rekao da je cilj programa i da se reši problem onih javnih preduzeća koji su bili izvor troškova u prethodnom periodu.

Na taj način će se, kako je rekao osloboditi resursi koji mogu da se usmere na povećanje javnih investicija.

On je rekao i da se uskoro očekuje raspisivanje tendera za PKB i naglasio da se Vlada za uvođenje stečaja u Azotari odlučila nakon nekoliko pokušaja da se nađe investotor za to javno preduzeće. Podsetio je da je raspisan tender i za RTB Bor i Metanolsko sirćetni kombinat (MSK) iz Kikinde.

Govoreći o bankama u državnom vlasništvu, Sosa je rekao da država planira privatizaciju Komercijalne i još nekih manjih banaka i da MMF to podržava. Navodi i da je potrebno održati stabilnost finansijskog sektora, posebno onih institucija koje imaju probematične kredite.

Sosa je rekao da su makroekonomski pokazatelji u Srbiji povoljni, kao i da se ove godine očekuje privredni rast od najmanje 3,5 odsto i suficit u budžetu, kao i dalje smanjenje javnog duga. On je dodao da je javni dug smanjen ispod 60 odsto, a da je cilj novog programa da se smanji ispod 50 odsto.

Sosa je dodao da zaposlenost raste, kao i da je inflacija na niskom nivou i procenjuje se da će biti oko dva procenta do kraja 2018. godine. Ističe da je potrebno nastaviti dinarizaciju privrede.

Povezane vesti

Mali: Novac nam sada ne treba…

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da zvanični statistički podaci potvrđuju da je Srbija uspešno sprovela reforme i da je ekonomski stabilna.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay