I pored ozbiljnih geopolitičkih događaja, ne nazire se kraj rastućeg trenda na tržištima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dok naše tržište kapitala pati još uvek zbog nedostatka većih kompanija na listingu, svetska razvijena tržišta obaraju nove rekorde.

„Može se reći da se kraj rastućeg trenda i ne nazire, uprkos ozbiljnim geopolitičkim događajima u svim delovima sveta. Na putu ka dostizanju novih rekordnih vrednosti, globalni indeksi i investitori prevazišli su brojne rizike koji su pretili (ali i dalje prete), kao što su tenzije oko Severne Koreje ili izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije,“ piše u svom blogu Mladen Dodig, investicioni savetnik i član tima ERSTE Group za istraživanje tržišta hartija od vrednosti

Dodig piše da i pored svih ovih nesigurnih i relativno teško predvidivih razvoja događaja, u SAD je indeks volatilnosti VIX[2] — ili neformalno: indeks straha — na dvodecenijskom minimumu.

„Investitori očekuju mirno i stabilno tržište akcija u narednom periodu. To je ipak pomalo zastrašujuće u svim gore nabrojanim okolnostima, jer se i pre cunamija more povuče, ostavljajući za sobom mirni plićak. Da li je ovo naznaka neke jače korekcije tržišta u bliskoj budućnosti — videćemo. Korekcija je, svakako, normalan i poželjan događaj na rastućem tržištu akcija,“ piše Dodig čiji ceo tekst možete pročitati OVDE.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay