I to se događa: Šta kada stranac dođe da radi u Srbiji?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Manje od trećine ukupnog broja stranaca koji dobijaju dozvolu za rad u Srbiji pokreće sopstveni posao, dok ostali uglavnom rade u inostranim kompanijama, pre svega na visokospecijalizovanim poslovima za koje ne postoje odgovarajući kadrovi u zemlji ili ih nema dovoljno, objavio je časopis „Biznis i finansije“.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) od decembra 2014. godine, kada je na snagu stupio Zakon o zapošljavanju stranaca, do kraja 2017. inostranim državljanima izdato je 21.397 dozvola za rad u Srbiji.

Od toga je za samozapošljavanje odobreno 6.323 radnih dozvola državljanima 67 zemalja, medju kojima ima i onih iz siromašnijih država poput Bahreina, Gane, Kenije i Libana, ali i onih iz razvijenih zemalja kao što su Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Norveška, Švajcarska, SAD.

Samo kineskim državljanima izdato je 3.234 dozvola za samozapošljavanje, ruskim 598, italijanskim 343, makedonskim 173, grčkim 130, a slede ih hrvatski i britanski.

Najčešće se radne dozvole za samozapošljavanje izdaju u oblasti trgovine i usluga.  ;

Prema važećoj regulativi, Vlada Srbije može da ograniči broj stranaca koji rade u Srbiji, ukoliko on utiče na poremećaje na tržištu rada. Pre izdavanja radnih dozvola proveravaju se podaci na tržištu rada, te se strancima omogućava legalni rad u Srbiji samo ukoliko pripadaju strukama koje su deficitarne.

Na pitanje da li je novi zakon uticao na povećanje broja stranaca u Srbiji, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje odgovaraju da nemaju potrebne podatke za procenu, zato što prethodna legislativa nije zahtevala obavezno pribavljanje dozvola za rad.

„Malo stranaca pri dolasku vlada srpskim jezikom, ali komunikaciju olakšava činjenica da njihovi saradnici u Srbiji često dobro govore engleski jezik. Nasuprot tome, otežavajuća okolnost je sam proces dobijanja radne dozvole, koji nije unapredjen ni izmenama i dopunama novog Zakona o zapošljavanju stranaca“, piše „Biznis i finansije“.

Kako je objašnjeno, kada strani državljanin dolazi u Srbiju i podnosi zahtev za prvo dobijanje boravka i radne dozvole, on pri podnošenju dokumentacije mora da dostavi ugovor o radu kako bi se opravdao razlog njegovog boravka u zemlji.

Ugovor o radu sa stranim državljaninom, međutim, nije moguće potpisati bez radne dozvole, a ona se ne može izdati bez odobrenog privremenog boravka, za koji je neophodan – ugovor o radu.

Izvor: Beta, Biznis i finansije

Foto: Pixabay