IFC investirala u Srbiji oko 190 miliona dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) investirala je u Srbiji u toku poslednje fiskalne godine, koja se završila 30. juna, 190,5 miliona dolara, saopštila je danas ta korporacija.

„Neke od najvažnijih investicija su 108 miliona evra za finansiranje u cilju povećanja proizvodnje obnovljive energije preko vetroparkova u Srbiji“, navela je ta korporacija koja je članica Grupe Svetske banke.

Dodaje se da je IFC u okviru poslovanja u Evropi i Centralnoj Aziji odobrila kredit u iznosu od 120 miliona za sektor agrobiznisa u Ukrajini i 75 miliona dolara za podršku preduzetnicama u Turskoj.Najveće investicije usmerene su u Tursku, 1,1 milijarda dolara i Rumuniju, 336 miliona dolara.

IFC je tokom poslednje fiskalne godine investirala ukupno 2,26 milijardi dolara svojih sredstava i mobilisala još 0,68 milijardi dolara od drugih investitora.

Dodaje se da su investicije bile usmerene ka pomaganju finansijskog sektora regiona, kreditiranju malih i srednjih preduzeća, podršci preduzeća u vlasništvu žena, razvoju agrobiznisa i poboljšanju urbane infrastrukture u regionu.

IFC je podržala 1,8 milijardi dolara prekogranične trgovine u regionu preko 28 banaka koje učestvuju u njenom programu finansiranja globalne trgovine.

Direktorka IFC-a za Evropu i Centralnu Aziju Vibke Šlemer ;rekla je da će u predstojećim godinama fokus IFC-a u regionu biti „na podržavanju razvoja privatnog sektora koji je još uvek u povoju u nekim od najsiromašnijih zemalja i zemalja pogođenim sukobima u regionu“.

„IFC će nastaviti rad u zemljama sa srednjim nivoom dohotka u cilju promovisanja inovacija i konkurentnosti, energetske efikasnosti i održive urbane infrastrukture“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay