IMA SE, MOŽE SE: Radnicima Pošte Srbije 13. plata

Radnici Pošte Srbije dobiće 13. platu iz dobiti preduzeća u prošloj godini koja je iznosila 3,47 milijardi dinara, saopštila je danas Pošta.

U republički budžet će iz dobiti tog javnog preduzeća biti uplaćeno 2,4 milijarde dinara, a 950 miliona je namenjeno za isplatu zarada.

Isplatom zarade iz dela dobiti, kako je navedeno u saopštenju, ispunjeni su ključni zahtevi obe reprezentativne sindikalne centrale u Pošti Srbije, s tim što je započeta i dodatna analiza mogućnosti za povećanje plata, kako bi se našao najbolji model za poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja 15.000 zaposlenih.

Istaknuto je da “Pošta Srbije, za razliku od većine javnih preduzeća, ne koristi sredstva iz budžeta i maksimalnim angažovanjem 15.000 zaposlenih ostvaruje odlične poslovne rezultate i značajna sredstva uplaćuje u budžet”.

Pošta je navela da je “usled nezakonite blokade rada Regionalno poštansko logističkog centra Beograd, koji predstavlja žilu kucavicu preduzeća, došlo do višednevnog prekida procesa rada u delatnosti od opšteg interesa, čime je naneta velika šteta zbog kašnjenja pri uručenju pošiljaka”.

“Stručne službe Pošte Srbije intenzivno rade na sagledavanju direktne i indirektne štete koju je naše preduzeće pretrpelo usled višednevne nezakonite blokade rada Regionalnog poštansko-logističkog centra Beograd, zbog čega se prema učesnicima preduzimaju sve zakonom predvidjene mere kako bi takvo ponašanje bilo sankcionisano”, navodi se u saopštenju.

Radnici Pošta više od dve nedelje se okupljaju ispred nekoliko distributivnih centara u Srbiji, čime iskazuju nezdovoljstvo zbog materijalnog i socijalnog položaja, a traže i smenu vršioca dužnosti direktora preduzeća Mire Petrović i izbor novog direktora na osnovu konkursa.

Sindikat poštanskih radnika Srbije je saopštio da je zbog tih protesta van radnog vremena nekoliko desetina radnika suspendovano sa posla.

Izvor: Beta

Foto: Promo