X
  • English
X

Poslovne vesti

Imaju planove za Srbiju, a otpuštaju 3.700 ljudi?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Više od 3.700 radnih mesta u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Španiji biće zatvoreno zbog pada proizvodnje evropskog proizvođača aviona Erbas (Airbus), tvrdi sindikat.

„U ovoj fazi, Erbas veruje da će te mere pogoditi do 3.700 radnih mesta na lokacijama u zemljama-osnivačima preduzeća: Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Španiji“, saopštila je ta firma.

„Erbas se odgovorno bavi svim socijalnim posledicama“, dodaje se u tekstu.

Sindikat međutim kaže, u saopštenju iz Tuluza, gde je u toku sastanak Saveta preduzeća, da se priprema otpuštanje 3.720 ljudi, ali da još nema odluke o tome.

„Izgleda da će biti 3.720 otpuštanja u Evropi“, rekao je Žan-Mark Eskuru, iz sindikata „Fors uvrijer“ (Force Ouvriere Radničke snage).

Prema njegovim rečima, Nemačka i Španija su najviše pogođene ukidanjem radnih mesta, sa 1.900 i 850, a u Francuskoj 470 radnih mesta.

Te odluke su posledica pada proizvodnje dva aviona najvećeg „A380“ i vojnog transporta „A400M“.

Za „A380“ koji se teško prodaje, godišnja proizvodnja je opala na šest aviona 2020. godine, dok bi 12 trebalo da bude isporučeno ove godine.

Za „A400M“ koji kasni i poskupljuje od kada je najavljen, proizvodnja opada na samo osam 2020, dok se ove godine gradi 15 tih aviona.

Smanjivanje broja radnih mesta se očekivalo, i uprava firme je pominjala razne načine da se smanji broj otpuštenih.

„Imamo velike programe, i civilne i vojne koji imaju životni tok, i zapravo, stalno povećavamo ili smanjujemo broj zaposlenih na tim programima, zavisno od razvoja“, izjavio je šef komercijalne avijacije Erbasa Gijom Fori u Odboru Skupštine Francuske za odbranu.

„Kratkoročno, to znači smanjenje opterećenja“, rekao je on, ali nije jasno govorio o brojkama. „Ta smanjenja su znatna i brojke navedene u štampi su tačne, ali jednostavno se smanjuje opterećenje, a ne efektiva“, dodao je on.

Erbas, sa sedištem u Tuluzu, zapošljava 133.000 ljudi širom sveta. Taj proizvođač aviona je gotovo utrostručio svoju neto dobit 2017. godine, rekla je njegova uprava, i ukupna vrednost narudžbi je iznosila 997 milijardi evra, dok je krajem 2016. godine bila 1.060 milijardi.

Povezane vesti

Erbas zainteresovan za Srbiju

Više od 3.700 radnih mesta u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Španiji biće zatvoreno zbog pada proizvodnje evropskog proizvođača aviona Erbas (Airbus),

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP