Imovina Nemaca blizu 6 biliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zahvaljujući više nego stabilnom tržištu rada i kontinuiranom ekonomskom rastu, građani Nemačke su proteklih godina mogli uštedeti još više nego obično.

Prema aktuelnim podacima za treći kvartal 2017, imovina Nemaca se povećala za 1,2 posto i sad iznosi 5,779 biliona evra, kako je ovih dana saopštila Nemačka savezna banka.

Očekuje se da će podaci za kraj 2017. pokazati da je imovina prešla sumu od šest biliona. U tu sumu je uključena vrednost gotovine, deonica i životnih osiguranja, ali ne i nekretnine.

Građani Nemačke bi mogli biti još bogatiji da više ulažu u deonice. Ali Nemci još uvek najviše veruju sigurnim i brzo dostupnim oblicima štednje poput štedne knjižice ili tekućeg računa koji međutim trenutno, zbog rekordno niskih kamata, ne donose nikakav profit.

Ulaganje u deonice, pa čak i one s niskim nivoom rizika se i dalje izbegava. “Nemci su još daleko od oblika štednje koji donose dugoročnu dobit”, zaključak je jedne nedavne studije koncerna Allianz.

Zbog laganog porasta inflacije, klasične štediše čak i gube novac, a Allianz tvrdi da su na ovaj način Nemci prošle godine izgubili između 35 i 38 milijardi evra. Sa druge strane, niske kamate i dalje obilno koriste građani koji žele da ulažu u nekretnine.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Makedonka

    Toliko su papirice nagramudili koje im nisu trebuckali – sace se sakupjaju u DAVOSU na Ekonomskom Folumu da se dogovole kakve su bewaje Plouzlokovali po Svetu i napravili ONOJIKE nestashwuke i krize da ni sami nisu primetili kako 🙁 i sace iz potrebe da bude ravnoteze izmedju Jako Bogatih i jako silomashnih 🙁 da pokushaju da slede to jel nemaju pojma ni kako da podele novcice pa nas zato i Vas i nas zovu da bace po neki novcic da vide kako ce da deluje na DISBALANS u kojem smo i sami nekako ucestvovali kad nismo nishta potprimecivali!!!