INA zavadila Ruse i Amerikance

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: INA

Amerika i Rusija vode sve jaču i otvoreniju polemiku o tome ko bi mogao i ko bi trebalo da otkupi deonice mađarskog MOL i tako preuzme vođenje hrvatske naftne kompanije INA.

Sasvim neočekivano i diplomatski neuobičajeno, novi američki ambasador u Zagrebu Robert Kohorst, inače prijatelj Donalda Trampa, izjavio je da je Rusija remetilački faktor u regionu i da bi bila greška da Hrvatska svoju naftnu kompaniju proda Rosnjeftu ako se Mađari odluče za povlačenje, pišu Novosti.

Odmah je reagovao i ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov, koji je izjavu svog američkog kolege ocenio kao američko mešanje u unutrašnje poslove drugih država i kršenje načela slobodnog tržišta.

Neprikladno je da strane države uče suverenu Hrvatsku kako da vodi svoju politiku u nacionalnom interesu građana, rekao je Azimov, pošto su Rusi javno pokazali zainteresovanost za ulazak u INA, dok američka strana poziva zapadne kompanije da urade isto.

„Rat“ oko INA se nastavlja svom žestinom, iako je još daleko odluka o tome ko bi mogao da zameni Mađare. Hrvatska će tek početi da procenjuje šta bi u finansijskom smislu značila kupovina deonica MOL i strateška saradnja sa nekom velikom naftnom kompanijom.

Rosnjeft je, pokazavši interes za INA, poručio da bi pokušali da sačuvaju rafineriju u Sisku, što je i u hrvatskom interesu, a Rusi su preduzeli i konkretne korake u rafineriji u Bosanskom Brodu, koja zagađuje vazduh, i u Slavonskom Brodu, što je takođe hrvatski interes.

Izvor: Novosti

Foto: INA