Indijci ODUSTALI od crnogorskih aerodroma

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Indijska kompanija GMR neće učestvovati u daljem postupku za izbor koncesionara crnogorskih aerodroma, saznaje TV Nova M.

Ta kompanija ispada iz igre jer je nedavno francuski ADP, koji sa turskim TAV takođe želi da upravlja aerodromima u Podgorici i Tivtu, kupio 49 odsto akcija od indijske kompanije. Time su prekršena pravila koja je definisala Vlada.

U trku za dobijanje koncesija za upravljanje aerodromima u Podgorici i Tivtu ući će tri kompanije – francusko-turski konzorcijum ADP/TAV, južnokorejski Incheon International Airport Corporation i Corporacion America Airports.

U toku je priprema tenderske dokumentacije, a očekuje se da će Ministarstvo saobraćaja uskoro raspisati tender na koji bi trebalo da se prijave preostale tri kompanije.

Obaveza budućeg ponuđača je da avansno uplati najmanje 100 miliona evra i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina državi uplaćuje najmanje 10 odsto godišnjeg prihoda Aerodroma.

Očekivani obim investicija je najmanje 80 miliona u prve tri godine, a najmanje 200 miliona evra tokom ukupnog trajanja investicije.

Izvor: CdM

Foto: Pixabay