Inspektori ubuduće kao prerušeni kupci

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Poznato je da inspekcijski nadzor u Srbiji ne funkcioniše baš najbolje. Od nadležnih stalno slušamo kako ni u jednom sektoru nema dovoljno inspektora koji bi mogli da obavljaju kontrole različitih delatnosti. Ipak, na pomolu je jedna novina koja možda neće doneti drastično poboljšanje, ali će trgovcima barem malo „uliti strah u kosti“.

Prema pisanju novosadskog dnevnika, izmene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru donose nekoliko novina koje će inspektorima omogućiti jednostavniji način da utvrde da li firme posluju u skladu s propisima.

Naime, jedna od novina predviđenih izmenama i dopunama tog zakona, o kojem je javna rasprava nedavno okončana, jeste da inspektoru ubuduće neće biti potreban nalog i neće morati da se legitimiše na ulasku u neku trgovinu da bi proverio da li se izdaju fiskalni računi, već će moći, kao tajni kupac, lično da utvrdi da li će za robu koju je kupio dobiti račun.

U toku je usklađivanje zakona o pristiglim primedbama, a nakon toga će on biti poslat Vladi Srbije na razmatranje, rečeno je Tajnugu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Izmenama se predviđaju i druge novine – uvođenje mešovitog inspekcijskog nadzora u preduzećima, te zajedničko obavljanje inspekcijskih poslova, a firme će imati mogućnost da same priznaju prekršaje, što je model koji je već postoji kod
saobraćajnih prekršaja, a omogućava blaže sankcije.

Izvor: Dnevnik/BIZLife

Foto: Pixabay