Srbiji fali više od 1.000 INSPEKTORA – plate im skočile 20%

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U 94 opštine u Srbiji inspektorima su povećane plate za do 20 odsto, rekao je ministar Branko Ružić i najavio da će u narednim danima predložiti izmenu uredbe, kako bi republički inspektori dobili zvanje samostalnih savetnika, a time i veći koeficijent i veću platu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave je u Čačku, gde se obeležava Dan inspektora, naveo da su prošle godine 354 inspektora u prošla obuku po programu koji je usvojila koordinaciona komisija, a ove godine se očekuje da Nacionalna akademija udvostruči broj realizovanih obuka.

Ministar je podsetio da su obezbeđeni i novi mehanizmi za rad inspektora poput kontrolnih lista, prikrivene kupovine, mešovitog nadzora.

On je podsetio da je ministarstvo, uz stručnu podršku, izradilo i analizu republičkih i lokalnih inspekcija i predlog zapošljavanja inspektora u naredne tri godine.

„Srbija ima više od 4.000 inspektora, a potrebno nam je da se najmanje 1.300 njih zaposli, posebno u Poreskoj upravi, Tržišnoj, Poljoprivrednoj, Veterinarskoj, Zdravstvenoj“, kazao je Ružić.

Ministar je dodao da je analiza pokazala i nedostatak vozila za inspektore i ostalih sredstava za rad.

„U poređenju sa EU, Srbija ima četiri puta manje inspektora, a to se najviše oseća na lokalu“, rekao je Ružić.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay