Investitor u zrenjaninsku fabriku vode tuži državu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Jedan od investitora fabirke vode u Zrenjaninu tužio je Ministarstvo zdravlja jer konzorcijum zbog odbijanja sanitarne inspekcije da izda dovolu trpi veliku finanasijsku štetu.

Firma Gruppo Zilio, deo konzorcijuma investitora postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, podnela je Upravnom sudu tužbu protiv Ministarstva zdravlja jer odbija da da saglasnost sanitarne inspekcije na tehničku dokumentaciju fabrike, rečeno je agenciji Beta.

Saglasnost sanitarne inspekcije je preduslov da se dobije upotrebna dozvola za već izgrađenu fabriku pitke vode i da fabrika počne da radi. Zrenjaninci zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda čekaju od 2004. godine. Postrojenje je pušteno u probni rad sredinom juna, a početak rada nekoliko puta je odlagan.

Direktor Vodovoda i kanalizacije u Zrenjaninu Ivan Dević rekao je u novembru prošle godine da je postrojenje za prečišćavanje vode spremno, da voda u gradskom vodovodu zadovoljava sve kriterijume, ali samo „administrativno nije za upotrebu“.

„Ovo postrojenje će još neko vreme ovako raditi dok se ne završe sve predviđene analize. Ukoliko stigne dozvola, postrojenje će raditi, a, nažalost, ukoliko ne stigne, postrojenje će biti isključeno, jer investitor nema nameru da troši svoja sredstva“, kazao je Dević.

Gruppo Zillio podneo je tužbu 29. decembra posle, kako su naveli, šest pokušaja da stupe u kontakt sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

„Neshvatljivo je da Vlada Srbije ne rešava problem nastao dijametralno suprotstavljenim mišljenjima i tumačenjima Zakona. Neshvatljivo je da Ministarstvo zdravlja čija je dužnost da vodi brigu o zdravlju svih građana, tumačeći zakon kako oni žele, ne dozvoljava da se pitka čista voda posle 14 godina pojavi na česmama, već radije zadržava zabranu i mimo pozitivnog rešenja drugog Ministarstva (građevinarstva)“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja smatra da Gruppo Zilio ne može biti snabdevač grada Zrenjanina pitkom vodom i da zbog toga i ne može da traži sanitarnu saglasnost, ali Gruppo Zilio i nije snabdevač, već taj posao i dalje obavlja Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Zrenjanin, dok Gruppo Zilio vrši uslugu prečišćavanja vode za to javno preduzeće.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay