Island klizi ka novoj krizi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Deset godina nakon potpunog finansijskog sloma, Island se ponovo našao na ivici krize. Ključna ekonomska grana za državu od 340,000 stanovnika, turizam, stagnira i prieti joj pad, a njena nestabilnost nije ugrozila samo ekonomsku sliku te zemlje nego i celo tržište nekretnina. Iako je nakon krize tržište nekretnina i građevinski sektor doživeo veliki uzlet, sada se susreće se s novim turbulencijama.

Kako navodi Bloomberg, cene stanova u razdoblju od oktobra 2017. godine do istog meseca 2018. godine rasle su 3 posto, dok su u istom tom razdoblju cene luksuznih stanova porasle za 17 posto.

Zbog rasta cena, na tržištu ove države došlo je do manjka stanova srednje kategorije, kojih, navodi Vlada, nedostaje čak 8.000. S druge strane, cene novih stanova, koji u velikoj meri spadaju u kategoriju luksuznih, porasle su, pa su velikoj većini građana postali nedostupni. Tako zbog visokih cena ovi stanovi ostaju prazni. Trenutno se centru Rejkjavika takve nekretnine prodaju za 7.000 dolara po metru kvadratnom.

Izvor: Blumberg, novac.hr

Foto: Pixabay