Ističe rok za prijavu novih državnih obveznica

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Rok za prijavu kupovine štednih obveznica Republike Srbije ističe danas, a te nove državne hartije od vrednosti biće emitovane 27. decembra.

Štedne obveznice biće emitovane u dinarima i evrima, sa rokom dospeća od dve, tri, pet i deset godina, a prodavaće se po nominalnoj vrednosti koja za dinarske štedne obveznice 2.000 dinara, a za obveznice u evrima 100 evra.

Godišnji prinos na obveznice u dinarima sa rokom dospeća od dve godine iznosi četiri odsto, sa rokom dospeća od tri godine 4,5 odsto, sa rokom dospeća od pet godine 5,25 odsto, dok je kamata za obveznice sa rokom dospeća od 10 godina 6,25 procenata.

Za obveznice u evrima godišnja kamata sa rokom dospeća od dve godine iznosi jedan odsto, sa rokom dospeća od tri godine 1,75 odsto, sa rokom dospeća od pet godine 2,5 odsto, a kamata za obveznice sa rokom dospeća od 10 godina je četiri odsto. Jedan investitor može kupiti najviše 5.000 štednih obveznica denominovanih u dinarima po jednoj emisiji, odnosno 500 štednih obveznica denominovanih u evrima.

Štedne obveznice prodavaće se preko poslovnica Poštanske štedionice, a prilikom njihove kupovine investitor će otvarati vlasnički i novčani račun u toj banci. Investitori su oslobodjeni svih naknada prilikom upisa, uplate, otvaranja vlasničkog računa finansijskih instrumenata, isplate kupona i glavnice po osnovu štednih obveznica. Podela štednih obveznica obavljaće se po načelu prioriteta – prioritet u podeli imaće investitori koji se prvi prijave za kupovinu.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay