ISTIČE ROK za vozače kamiona i autobusa: Bez ovog DOKUMENTA neće moći da rade

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Profesionalni vozači autobusa, putničkih kombija i kamiona imaju rok do kraja godine da uzmu kvalifikacione kartice i sertifikate, pošto bez njih od 1. januara 2020. godine neće moći da prevoze teret ili putnike, podseća sajt Polovni automobili.

Svi vozači koji imaju neku od kategorija C, C1, D, D1, CE, C1E, DE ili D1E ili će je dobiti najkasnije do 29. decembra 2019. godine oslobođeni su pohađanja obuke i polaganja ispita za dobijanje početne kvalifikacije, odnosno sertifikata i kartice. Oni koji nakon toga dobiju neku od ovih kategorija, moraće da idu na obuku i polažu.

Sertifikat i kartica – šta su i čemu služe?

Pun zvaničan naziv je: sertifikat o stručnoj kompetentnosti i kvalifikaciona kartica vozača

Sertifikatom o stručnoj kompetentnosti potvrđuje se početna kvalifikacija za prevoz tereta, odnosno putnika. Nema rok važenja.

Kvalifikaciona kartica vozača je međunarodni dokument. Podaci su dvojezični – na srpskom (ćirilično pismo) i engleskom jeziku. Kao lični dokument  glasi na ime vozača. Vozač mora uvek da nosi sa sobom kada profesionalno vozi kamion ili autobus.

Kada je počelo izdavanje kvalifikacionih kartica i sertifikata?

Počelo je 31. januara 2019. godine.

Međutim, procenjuje se da je do avgusta ove godine od ukupno 70.000 aktivnih vozača samo 5.000-6.000 njih uzelo sertifikate i kartice. Nije nam poznato kakvo je trenutno stanje.

Ko plaća sertifikat i karticu?

Uglavnom plaćaju vozači, mada ponekad plaćaju i firme u kojima su zaposleni. Mnoge firme nisu zainteresovane da pokriju ovaj trošak, pošto vozači često menjaju firme ili odlaze u inostranstvo.

Naime, sertifikat je vezan isključivo za vozača. To je praktično njegov dokument.

Koliko koštaju sertifikat i kartica?

Ukupno 6.080 dinara plus provizija za uplatnice.

Gde se izdaju kvalifikacione kartice i sertifikati?

Izdaju se u AMSS. Zahtev podnosi vozač lično, u jednoj od ovlašćenih AMSS ekspozitura, u kojima se može odmah izvršiti i plaćanje.

Ukoliko imate dodatna pitanja, kliknite na link ovde.

Vozači kamiona i autobusa neće moći da rade ako do kraja godine ne nabave ovaj DOKUMENT


Izvor: Polovni automobili

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Roki

    Produzice