Istina o platama izvršnih direktora velikih svetskih kompanija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Van Long je najplaćeniji izvršni direktor u Hongkongu. Zanimljivo je da on nije šef neke investitorske agencije niti je tajkun nekretnina, već je šef kompanije za proizvodnju svinjetine, piše Blic.

On je skromnu fabriku mesa u državnom vlasništvu uspeo da pretvori u najvećeg svetskog proizvođača svinjetine i istovremeno stekao i svoje bogatstvo.

Van je izvršni direktor “WH Group Ltd.”, i na toj poziciji prima godišnju platu od čak 291 miliona dolara u novcu i akcijama, pokazao je godišnji izveštaj te kompanije.

Prema podacima koje je objavio “Blumberg”, Van prima veću platu od najpoznatijih američkih izvršnih direktora kao što su Tim Kuk (Epl), Ilon Mask (Tesla), pa i šefa Golden Saksa Lojda Blenkfejna.

Za 2017. godinu Kuk, šef kompanije sa najvećom svetskom tržišnom vrednošću je dobio oko 99 miliona dolara uključujući bonuse i deonice.

Blenkfejn, jedan od najuspešnijih izvršnih direktora na Volstritu dobio je oko 25 miliona dolara uključujući i nagrade i deonice.

“WH Group” je kupila mnoge manje fabrike širom sveta kao što su “Smithfield Foods” u Virdžiniji i kineska “Henan Shuanghui Investment & Development Co” U njenom posedu su farme i fabrike u SAD, Kini i Evropi i prodaje i brendove kao što su slanina “Farmland” i “Eckrich” kobasica.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay