Istraga DVOSTRUKE ULOGE Amazona na tržištu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska komisija otvorila je formalni antimonopolski istražni postupak, kako bi utvrdila da li Amazon korišćenjem poverljivih podataka o nezavisnim trgovcima koji prodaju na njegovoj platformi, krši pravila EU o zaštiti konkurencije.

Amazon kao platforma ima dvostruku ulogu. Na svojoj platformi prodaje proizvode kao maloprodajni trgovac i nudi internet prostor za trgovanje na kojem nezavisni prodavači mogu svoje proizvode direktno prodavati potrošačima.

U okviru pružanja usluge internet prostora za trgovanje (Marketplace), Amazon neprestano prikuplja podatke o aktivnostima na svojoj platformi.

Na osnovu preliminarnog utvrđivanja činjenica koje je sprovela Komisija, čini se da Amazon koristi osetljive podatke relevantne za konkurentnost o prodavcima na Marketplaceu, njihovim proizvodima i transakcijama.

Ako se dokažu, postupci koji se istražuju mogli bi biti u suprotnosti s pravilima EU o sporazumima između preduzeća kojima se narušava konkurencija i/ili o zloupotrebi vladajućeg položaja na tržištu.

Komisija će detaljnu istragu sprovesti po prioritetnom postupku. Otvaranjem formalnog istražnog postupka ne prejudicira se njegov ishod.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager izjavila je da evuropski potrošači sve više kupuju na internetu, te se stoga mora voditi računa da velike internet platforme ne ponište te prednosti netržišnim postupanjem.

Zbog toga smo odlučili da pažljivo analiziramo poslovnu praksu Amazona, zaključila je Vestager.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay