Italijani vole da kupuju proizvode iz Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Italija je zabeležila rast izvoza u Srbiju u prvih pet meseci 2018. godine za 7,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Ambasada Italije u Beogradu.

Sa druge strane, Italija je  na prvom mestu po uvozu srpskih dobara, pre svega automobila, odeće, čelika, obuće, što je čini privilegovanim partnerom Beograda.

Italijanski izvoz nastavlja sa rastom, istakao je ambasador Karlo Lo Kašo, komentarišući podatke Zavoda za statistiku Republike Srbije. Trend bilateralne trgovinske razmene je i dalje pozitivan, što se jasno vidi iz podataka koje je Srbija objavila: u periodu januar–maj 2016. godine italijanski izvoz iznosio je 757 miliona evra, u istom periodu 2017. godine bio je 795 miliona evra, dok je ove godine već premašena cifra od 851 milion evra“, navodi se u saopštenju Ambasade.

Italija je u 2017. godini bila drugi po veličini trgovinski partner Srbije. Ukupna trgovinska razmena je prošle godine dostigla 3,9 milijardi evra. Ukoliko se i u drugoj polovini tekuće godine nastavi sa rastom izvoza koji je zabeležen zaključno sa majom, cilj o premašivanju četiri milijarde evra biće dostižan, ocenjuje se u saopštenju.

 

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay